|
Zapraszamy Państwa na jednodniowe, sobotnie warsztaty poświęcone kulturze Ameryki Łacińskiej i
zwyczajowi picia Yerba Mate.
Zajęcia odbędą się
w godzinach 18:00 - 21:00, w dniu: 29 maja 2010r.
Moda na picie Yerby wkracza do Polski bardzo szybko,
jednak ciągle brakuje nam wiedzy o tym, czym jest Yerba i jakie kryje zalety.
A ma ich dużo i warto po nią sięgać, bo dobrze ochładza, pomaga w pracy skuteczniej niż herbata
i dużo mniej toksycznie niż kawa ...ale o tym dlaczego tak sie dzieje opowiemy na wykładzie.
Kurs poprowadzi dwoje mieszkańców latynoameryki: Urugwajka
, potomkini Indian Guenoa, którzy praktykują rytuał
Yerba Mate od tysiącleci i mogą w tej dziedzinie zawodniczyc z plemieniem Guarani
oraz
Pan Marek Bąk - Polak,
mieszkający przez wiele lat w Urugwaju, Paragwaju, Argentynie i południowej Brazylii,
który przez cały ten czas poznawał kulturę Yerba Mate; również bezpośrednio od Indian Guarani.
Zajęcia dedykowane są studentom, pracownikom umysłowym, którzy muszą pracować na tzw. "obrotach", jak i
personelowi restauracji, pubów i hoteli oraz każdemu, kto
chciałby utrzymywać wysoką aktywność w ciągu dnia.
W trakcie 3-godzinnego
spotkania, prowadzonego przez naszych wykładowców
przekażemy unikalną wiedzę
teoretyczną i praktyczną, którą Indianie gromadzili przez stulecia. Tego nie da się przeczytać z książki!
Poznamy: zasady parzenia Yerby oraz potrzebne do tego
akcesoria; odmiany Yerba Mate, dodatki i mieszanki smakowe,
a także latynoamerykańskie opowieści.
Program Warsztatów:
Czas trwania – sobota po 4 godz. lekcyjne (3 zegarowe).
1. Co to jest Yerba Mate: pochodzenie i wystepowanie, uprawa i produkcja, główne marki.
2. Nazewnictwo: Yerba Mate, Erva Mate, Herbata Paragwajska, Herbata Jezuitów, Herbata Misyjna.
3. Wyjaśnienie oznaczeń na opakowaniach: sin/con palo, despalada, compusta, elaborada, suave, cosecha,
doble sabor, estacionada, especial, selectionada.
4. Legendy indiańskie, historia przed i po Kolumbie, rola jezuitów.
5. Utensylia:
- rodzaje naczyń i materiały na ich wykonanie,
- jak przysposobić tykwy - "Curar el mate",
- rodzaje "La bombilla": materiały, zastosowanie i pielęgnacja,
- jak pielęgnować naczynia z tykwy (El mate), rogu (la Guampa), drewna (madera),
- Chiqitas, czyli coś do picia Mate na słodko,
- jakie rodzaje matero/bombilla do jakiego picia Mate,
- termosy, naczynia do przechowywania Mate, wyciory do przetykania bombilli, nabierki.
6. Sposoby przyrządzania, parzenia i picia:
- fikołek (vuelta) i osiodłanie Mate (ensillar),
- Ensillar el Mate (osiodłać Mate),
- Terere - El Mate na zimno,
- Yerba Mate z mlekiem, sokami, dla dzieci i kobiet w ciąży,
- przyprawy i dodatki: co, jak, kiedy i po co się dodaje,
- tradycyjne przekąski do Mate.
7. Zwyczaje: "zaczarowany krąg", "porozumienie pokoju".
8. Zasady picia Mate:
- Yerba Mate i los Gauchos,
- Suelto, Mate z pianką,
- psikusy dla niewtajemniczonych,
9. Właściwości:
- Yerba Mate fakty i mity,
- zdrowotne mieszanki z ziołami,
- właściwości lecznicze oraz ostrzeżenia i przeciwwskazania.
W czasie zajęć, równolegle z wykładem
i prezentacją, demonstrowane
są techniki parzenia i trwa degustacja.
Uczestnicy zaznajamiani są z akcesoriami do parzenia
i odmianami Yerby.
Dla zainteresowanych planujemy kolejne
szkolenia specjalistyczne, obejmujące
m.in. dietetyczne
i terapeutyczne zastosowanie różnych
odmian herbaty, mieszanek ziołowych\korzennych,
olejków i przypraw, z elementami
medycyny chińskiej i wedyjskiej.
Miejsce:
Herbaciarnia HERBA THEA,
Kraków-Kazimierz, ul. Kupa 2 (zobacz
mapkę)
Cena kursu:
90
zł.
Uwaga! Uczestnicy deklarujący chęć udziału
w całym cyklu zajęć z herbat różnych kultur (chińskie, indyjskie, ziołowe)
mają prawo do
zniżki w wysokości 20zł
(cena za kurs 70zł).
Cena obejmuje: certyfikat i
degustację różnych odmian Yerby w czasie
warsztatów.
Wystawiamy faktury VAT.
Ilość miejsc ograniczona, udział w
kursie według kolejności wpłat
wpisowego.
(--> vide niżej "uwaga organizacyjna")
Warunki uczestnictwa:
Warunkiem udziału w warsztatach jest
zgłoszenie uczestnictwa najpóźniej w
terminie do dnia
25 maja br.
Numer konta bankowego:
Kalmus Consulting, Marek Kalmus, 31-161
Kraków, ul. Szlak 14/12,
rachunek nr: 36 2490 0005 0000 4500
6110 4201
W temacie przelewu prosimy wpisać:
Akademia Herbaty-Yerba
Zgłoszenia zawierające dane osobowe,
adres i nr tel. prosimy przesyłać mailem
na adres:
kursy@kalmus.com.pl
Dodatkowe informacje:
Marek Kalmus, tel. 502-090-301
Bożena Miczulska-Kalmus, tel.
503-150-462
Jarosław Bakalarz, tel. 666-454-466
Uwaga organizacyjna:
Zajęcia zakończone. Prosimy dowiadywać sie o nową edycję, a także
o warsztaty z herbat chińskich i indyjskich oraz leczniczych właściwości herbaty. |